Energie besparen
Veel warmte gaat verloren via de ramen. Heb je enkel of dubbelglas, dan kan dit oplopen tot wel 15-30%. Glas is dus een zwakke schakel als het gaat om energiebesparing. Lees hier meer over de verschillende soorten (HR) glas.Flink wat oudere huizen die 15-20 jaar (of langer) geleden zijn gebouwd, zijn op dit moment nog voorzien van het oude dubbelglas dat eind jaren ‘40 bij ons op de markt kwam. Dit glas isoleert beter dan enkel glas, maar laat nog steeds veel warmte door in een tijd waarin energie een flinke kostenpost is. Inmiddels zijn er genoeg andere, betere alternatieven op de markt waarmee je behoorlijk kunt besparen op de energierekening.
Isolatieglas
Er zijn verschillende soorten en gradaties isolatieglas verkrijgbaar die zorgen voor een (flinke) energiebesparing. We noemen dit glas ook wel HR glas: hoogrendementsglas. Afhankelijk van de soort HR glas, heeft het ook een isolatiecoating en/of een bredere spouw voor nog meer warmtebehoud. Lees hier meer over de verschillende soorten isolatieglas.Hoeveel kun je besparen
Hoeveel je kunt besparen, hangt o.a. af van je huidige glas en het glas dat erin komt. Als je enkel glas of het oude dubbelglas vervangt door HR++ glas of tripple glas, kun mogelijk al bijna 800 m2 gas per jaar besparen. Afhankelijk van de huidige gasprijs, heb je dus een flinke korting op de energierekening.Voorkom een koudeval
Hoogrendementsglas is een investering in een energiezuinigere toekomst. Er gaat minder warmte verloren via de ramen en ook voorkom je 's winters een koudeval. Koudeval is een tochtstroom in huis zonder dat er ramen of ventilatieroosters openstaan.Het ontstaat als het dicht bij het raam koud is. De koude, zwaardere lucht ‘valt’ naar beneden en drukt de warme, lichtere lucht naar het plafond en de ramen. Het gevolg is een ‘tochtstroom’ over de vloer waardoor het huis koud aanvoelt en je meer moet stoken. Met o.a. isolatieglas voorkom je dat temperatuursverschil bij het raam en dus ook een koudeval.
Tip: blijf ventileren! Door de dag heen, wordt de lucht in huis steeds vochtiger. Maar vochtige lucht warmt slecht op. Door 's ochtends de deuren een kwartiertje tegen elkaar open te zetten, is het even koud in huis, maar warmt de lucht daarna sneller op en blijft deze ook beter warm dan met de ‘oude’, vochtige lucht. Zet ook ventilatieroosters open, zodat het huis door de dag blijft ventileren.